• SUBSCRIBE
  • FACEBOOK
  • TWITTER

Opakowania plastikowe zdominowały rynek. Jeszcze kilkanaście lat temu żywność przechowywano w szklanych opakowaniach, pakowano w papier bądź też wkładano do metalicznych puszek. Aktualnie opakowania plastikowe są imponującym rozwiązaniem. Zapakowania te są drobne, pożyteczne i proste w użyciu. Jakkolwiek zawierają bisfenol A, jaki może odpowiadać za gorsze przedsięwzięcie mózgu w aspekcie uczenia się i koncentracji. Użyty do produkcji tych zapakowań bisfenol A jest praktyczny w użyciu, trwały i nie zmienia smaku potraw – sprawdź Przetwórstwo tworzyw. Zapakowania plastikowe są szkodliwe dla środowiska naturalnego oraz ulegają biodegradacji nawet po kilkuset latach. Na nic się zdają demonstracje ekologów. W punktach sprzedaży cały czas przybywa tego rodzaju opakowań i długo będzie trzeba czekać zanim pojawi się woda mineralna w szklanej butelce. Zapakowania plastikowe są coraz to znacznie bardziej wygodne. Wypada jednakże mieć na uwadze, że substancje chemiczne użyte do ich wyprodukowania trafiają do opakowanej w nie żywności. Jakim sposobem mnóstwo przeniknie tych substancji zależy od czasu gromadzenia. Im krótszy czas, tym żywność w opakowaniu plastikowym jest zdrowsza.

Categories: Inne

Comments are closed.